fbpx

Heine Eriksen efter første halvsæson: ”Vi har indfriet vores målsætning”

nov 21, 2019

Med 13 point for 13 ligakampe er 1. halvsæson blåstemplet for AARHUS UNITED. Undervejs har der løbende været bump, men disse har truppen og trænerstab gradvist løst på en god måde.

En tilfreds Helena Elver leverede 45 assists i 1. halvsæson

Kampen sidste onsdag i Vejlby-Risskov Hallen satte et solidt punktum for AARHUS UNITEDS første halvsæson i HTH Ligaen. Og hvilket ét af slagsen. Inden kampstart havde julestemningen indfundet sig i EAT-loungen med velassorteret julemad, hvor stemningen altså kulminerede og fik et ekstra nøk op i kølvandet på en overbevisende United-sejr i kalenderårets sidste kamp. Som bekendt blev der hjemtaget en revanchesejr mod det Team Tvis Holstebro-hold, der tidligere på sæsonen havde eksekveret de turkisklædte ud i mørket efter et neglebidende 1-målsnederlag i Santander Cups kvartfinale. Tæt på og lige ved:

”Det må være første halvsæsons største skuffelse,” fortæller Heine Eriksen, der på trods af cup-dukkerten, er overordnet godt tilfreds med de takter, spil og point, som sæsonens første halvdel har budt på. Han bakkes op af Uniteds holdkaptajn, Emma Mogensen, der ikke nødvendigvis ser sportslige nedture som noget negativt:

”Overordnet set, så tror jeg at de forskellige nedture vi hidtil har mødt er med til at motivere os og stille os skarpere til den sidste halvsæson. Vi skal ud og jagte; både point og overraskelser, men det er jo netop også lige præcis, hvad vi elsker,” forklarer en optimistisk anfører med et smil på læben.

Tilfredsstillende pointhøst
I torsdags var spillertruppen og trænerteamet samlet for at evaluere og kigge tilbage på de allerede afviklede liga- og cupkampe. Til dette evalueringsmøde blev der i samlet flok diskuteret mange ting i dybden, hvor der både blev fokuseret på spillet inden for banen, ligesom der også blev snakket om holdets sammenhold uden for banen. Og rent sportsligt er der stor tilfredshed at spore hos trænerteamet:

”Vi er meget meget tilfredse med første halvdel af sæsonen. Vi har opnået de antal point, som vi havde sat som målsætning – det her med at opnå et pointgennemsnit med et enkelt point pr. kamp. 13 kampe spillede og 13 point. Det indfriede og opnåede vi med sejren over Holstebro,” forklarer en tilfreds Heine Eriksen, der inden julepausen overhovedet er begyndt, kigger frem mod en spændende anden halvdel af sæsonen:

”Vi har en overbevisning om, at vi kan holdet nuværende pointgennemsnit i sidste halvdel af sæsonen. Kan vi det, tror jeg vi kommer tæt på slutspilsplaceringerne, selvom det i sidste ende stadig kan vise sig ikke at være nok. Men kigger vi på vores program i 2. halvdel af sæsonen, så har vi et rigtig godt program. Der er nogle vigtige kampe i Stadionhallen, og vi ser det som en fordel at have en række hjemmebanekampe.”

Julie Pontoppidan hæver en tilfreds knytnæve oven på en vellykket aktion

Forsvarskvaler inden sæsonstart
Ved sæsonens indledning blev holdet mødt af en række uforudsete forhindringer, da nogle af de vanlige- og centrale forsvarsdirigenter måtte lade sig hensætte til skadesbænken. Et helt nyt forsvar skulle til at opbygges. Men det fik United-holdet løbende løst, forklarer cheftræneren:

”Ét af sæsonens hidtidige højdepunkter må være, at det er lykkedes os at spille et helt nyt forsvar sammen. Sofie Flader var en central forsvarskrumptap i sidste sæson, og hende måtte vi pludselig undvære med hendes skulderskade. Et godt eksempel på at vi er lykkedes finder man i statistikkerne for sæsonen: vi er dét hold i HTH Ligaen, der har færrest afslutninger imod os på mål. Det fortæller mig, at vi har fået bygget et rigtig stærkt forsvar op – det kan vi gøre endnu bedre, men det er en rigtig god statistik at forholde sig til.”

Angrebsspil med få tekniske fejl
Et gammelt ordsprog lyder, at ’det bedste forsvar er angreb’. Men i håndbold skal spillet i begge ender fungere, hvis et hold skal have succes. Og kigger man på, hvor United-holdet stod på samme tidspunkt i sidste sæson på angrebsfronten, så har holdet i indeværende sæson formået at hæve scoringsgennemsnittet. Men skal AARHUS UNITED kunne drømme videre om de slutspilsplaceringer, som de dagligt arbejder på at nå, så skal der bankes nogle flere bolde i kassen:

”Skal vi nå slutspillet, så skal vi have øget målgennemsnittet ved at score flere mål. En stor del af vores angrebsspil bærer præg af, at vi er dét hold i HTH Ligaen med færrest tekniske fejl – vi ligger rent faktisk og matcher herreligaen i antal tekniske fej. Det siger mig, at vi begynder at finde ind i det angrebskoncept, som vi gerne vil spille med på det her hold. Vi skal have lavet flere mål i 2. halvdel af sæsonen, men jeg tror ikke vi kommer til at lave flere tekniske fejl. Den del af spillet er vi MEGET tilfredse med, og det er en vigtig del af vores spil,” fortæller United-styrmanden.

Stor cadeau til fysisk sektor
Kigger man på skadeshistorikken over den første halvsæson, så har United-mandskabet været godt forskånet. Det kan der være en god årsag til. Udover Sofie Flader og Sophia Snogdals længerevarende skader, har spillerne været kampklar og ’fit fo

Mathilde Neesgaard er én af de nytilkomne spillere, der er faldet godt ind på holdet

r fight’, og denne tendens kan ifølge Heine Eriksen i høj grad tilskrives spillerne selv, men også klubbens fysiske stab får fine ord med på vejen:

”Hvis man kigger på de testtal, som ligger på spillerne, så er vi rigtig godt med fysisk. Mange af spillerne har øget konditionsmæssigt og styrkemæssigt – den del er vi godt tilfredse med. Der skal naturligvis lyde en stor cadeau til spillerne og den måde de har trænet på, men også et kæmpe klap på skulderne til vores fysiske træner Morten Sigh Ørskov, fysioterapeut Michael Nyame og Thomas Kristensen, der er kiropraktor ved Højbjergklinikken. Det er lettere at præstere kontinuerligt over en længere periode, når man kan regne med flest mulige spillere fra en trup til træninger og kampe,” fortæller Heine Eriksen.

Mentalt overskud, men manglende marginaler
Når du er en del af holdsport, er det vigtigt at have de mentale aspekter på plads, og op til den nye sæson var der en del udskiftning i truppen. Spillere skulle videre, spillere kom til, men denne overgangsfase har United-mandskabet klaret godt, hvis man spørger cheftræneren:

”Vi har fået opbygget et godt fundament rent mentalt. De nye spillere er kommet godt ind i truppen og har tilført holdet en god energi. Der kom ret hurtigt en god forståelse for de har indbyrdes relationer spillerne imellem, som er en vigtig del inden for holdsport. Derfor vurderer jeg, at vi står mentalt stærkt,” forklarer cheftræneren.

Holdkaptajnen Emma Mogensen nikker genkendende til mange af cheftrænerens synspunkter: det tager tid at få spillet et nyt hold sammen, men missionen er lykkedes:

”For truppen lå den store opgave i, at vi pludseligt igen var en hel ny gruppe sammensat af typer, der har ageret forskellige roller i daværende klubber, som nu skulle finde ind i en fælles spilforståelse og holdånd. Heldigvis er det en samling, undskyld mit sprog, pisse gode piger, der hver især har taget ’ja-hatten’ på i forsøget på at få fællesskabet til at fungere”. Hun forklarer videre, at det selvfølgelig har betydet, at nogle spillere har skulle udfylde andre roller end dem de er vant til, men i det store hele har det handlet om at få teamet til at præstere som den bedst mulige enhed, hvilket har forløbet succesfuldt.

Holdet har dog måtte sande, at et stærkt mentalt overskud ikke altid er ensbetydende med, at marginalerne går din vej. For netop marginalerne i kampene har været en mangelvare i afviklingen af 1. halvsæson. Koncentrationen og beslutsomheden skal skærpes i kampenes afgørende perioder, hvis marginalbøtten skal vendes til århusiansk fordel:

Spillerne siger tak for den 1. halvsæson, og begynder så småt at kigge frem mod 2. halvdel.

”I 2. halvsæson skal vi prøve at se, om vi kan tvinge de her marginaler over på vores side, og her tænker jeg for eksempel på de sidste minutter af kampene. Vi har haft et par kampe, hvor vi har været rigtig tæt på at vinde. Blandt andet i Nykøbing, hvor de desværre scorer med 10 sekunder igen og vinder med ét mål. Det giver ingen point. Vi skal blive endnu bedre til at vide, hvad det er vi vil, når vi står i de her pressede situationer i de sidste minutter og sekunder af kampene. Hvordan ønsker vi at spille og afvikle de her afgørende perioder? Det bliver et fokuspunkt, som vi håber på at få styrket op til afviklingen af 2. halvsæson,” afslutter en tilfreds cheftræner, der overordnet set sætter flueben ud fra AARHUS UNITEDS første halvsæson i år. I spillertruppen fokuseres der også på, at afgørelserne i kampene skal ende ud med aarhusianske point. Emma Mogensen påpeger det øgede sammenhold som en faktor, der kan ændre på dette:

”Jeg er overbevist om, at et stærkt sammenhold, en forståelse og accept af hinanden som både mennesker og håndboldspillere, vil optimere vores præstation på banen. Her synes jeg, at vi er på vej i den helt rigtige retning,” afslutter hun.

United-truppen hopper nu på en kortvarig juleferie, og ifølge Emma Mogensen bliver det skønt med tid til afkobling. Batterierne skal genoplades og den fysiske træning prioriteres, så spillerne kan komme topskarpe og motiverede tilbage efter jul i en underholdende pointjagt. Drømmen om endnu en Final4-deltagelse glippede, men denne skuffelse vil nærmere blive vendt til som motivationsfaktor i den hårde kamp om at nå de hårde slutspilsplaceringer, der vil blive United-mandskabets overskyggende mål, når grundspillet rundes af til april.

#LetsGetUnited