fbpx

Martina Thörn om VM-debut i Japan: ”Det var en kæmpe oplevelse!”

jan 17, 2020

Sverige indfriede ikke ambitionerne om VM-medaljer i Japan. På trods af det skuffende ’exit’ kvalificerede de sig alligevel til at spille med om OL-pladserne i Tokyo, ligesom Martina Thörn fik sine første slutrundeminutter nogensinde.

Det forstående verdensmesterskab i Japan er efterhånden en lille måneds tid gammel, hvor ’Oranje’ fra Holland som bekendt tog sig af guldet efter en neglebidende finalesejr over sydeuropæerne fra Spanien. Helt så langt nåede vores skandinaviske naboer fra Sverige ikke, da de i deres afgørende mellemrundekamp missede muligheden for videre avancement til semifinalerne med et knebent nederlag til Montenegro.

På trods af den glippede chance for at spille med om VM-medaljer har AARHUS UNITED’s svenske målvogter Martina Thörn alligevel fået en kæmpe oplevelse ud af mesterskaberne i Japan: ét mesterskab, der også var hendes første af slagsen:

”At opleve en VM-slutrunde er svært at beskrive. Jeg har været samlet med landsholdet mange gange før, så det har føltes lidt som det altid plejer, altså på den gode måde. Vi er en god gruppe, der både er holdkammerater og veninder, så jeg nyder virkelig at være sammen med de svenske piger,” forklarer hun, hvor hun kort efter dog udpeger nogle af de forskelle, hvorpå en slutrunde skiller sig ud:

”Der er massere af forberedelse til kampene. Det er anderledes, da vi spiller så mange kampe på så kort tid. Nogle aftener er vi kommet hjem efter kamp kl. 23.30, hvor vi skal spille kamp igen dagen efter. Her har vi skulle forberede os meget sent, hvor vi har set filmklip kl. 01 om natten, for at kunne forberede os på kampen næste morgen – det har naturligvis været hårdt fysisk og psykisk, når man ikke har været i miljøet før. Det har været meget anderledes, når man er vant til at spille én kamp om ugen,” fortæller en udmattet svensk målvogter, der dog mener disse udfordringer er en vigtig erfaring, som har været med til at hærde hende mod fremtidige slutrunder.

Første VM-minutter mod Kina
Under slutrunden i Japan fremhæver Martina Thörn mange store oplevelser. Ét af de absolutte højdepunkter må dog være, da den svenske landstræner Henrik Signell i halvlegen til Kina-kampen overleverede nyheden om, at AARHUS UNITED-målvogteren skulle starte mellem stængerne i 2. halvleg: ”Det var virkelig en vild oplevelse,” fortæller hun. I den efterfølgende kamp mod Argentina vogtede hun så buret i samtlige 60 minutter, og her var VM-stemningen virkelig ved at komme under huden: ”Det er vanvittig fedt at stå på banen og vinde sammen med holdet. Én anden mega fed oplevelse var i kampen mod Spanien. Her var vi bagud med 9 mål efter 45 minutter, hvor vi kommer tilbage og spiller uafgjort – en rigtig stor oplevelse, som man med glæde kan kigge tilbage på – det siger også meget om håndbold som sportsgren,” forklarer hun videre.

Forårsstemning i Japan
VM- og EM-slutrunderne for kvinder bliver traditionen tro afholdt i december måned. December er synonymet med æbleskiver, gløgg og julehygge, men hvor meget julestemning indfinder sig egentlig, når man er på den anden side af jordkloden under en hel anden kultur? Adspurgt om julestemningen indfandt sig under mesterskaberne er Martina Thörn meget klar i mælet:

”NEJ! I hvert fald ikke på den helt almindelige måde. I Japan var der ikke rigtig koldt, og byerne bar nærmere præg af en omgang forårsstemning. Men vi havde nogle hyggelige dage, hvor vi prøvede at skabe julehygge på holdet. Vi holdte adventshygge, hvor vi spiste ’juleskum’ og pebernødder og spillede pakkespil– så vi forsøgte at skabe en lille smule julestemning. Men omvendt har den manglende julehygge bare gjort, at det har været ekstra fedt og hyggeligt at komme hjem til familien i Sverige og få en masse jul – nu kan man spise rigeligt med god samvittighed,” griner den svenske målvogter afslutningsvis.

I år har familien Thörn afholdt jul i skisportsbyen Sälen. Dog bliver det ikke til nogen tur ned af de svenske løjper på ski. I stedet skal der hygges i fjælet og leges i sneen – måske vil Martina Thörn foretage endnu en ’debut’, da hun overvejer at prøve en tur i bobslæde.