fbpx

Frivillige danner rammen for elitehåndbolden i Aarhus United

Skrevet af: Lasse Pedersen (05/03-2021)

Ofte går de under radaren og arbejder i kulisserne. Her i Aarhus United er de dog på ingen måde overset. De frivillige løfter i flok og bærer et kæmpe ansvar, når det kommer til de ugentlige håndboldkampe

Sammenholdet og den gode stemning er ikke til at tage fejl af, når de lokale ildsjæle møder op flere timer før kampstarten. De dårlige vittigheder og lattermilde stemning, fylder på kort tid, de fantastiske omgivelser i den sagnsombundende Stadionhal. Imens de sidste dråber kaffer, løber igennem kaffemaskinen, ligges en plan for dagens arbejde. Efterhånden har de rutinerede herrer, fuldstændig styr på, hvem der gør hvad, hvornår.

Man kan stille sig selv det spørgsmål – hvorfor vil man bruge så meget tid på at lægge gulvreklamer, ordne tribuner og gøre klar til kampen. Ved de frivilligere er svaret enkelt, det handler ikke om arbejdet, det handler om hygge, sammenhold og dejlige mennesker.

Casper på 28 år, har været en del af Aarhus United i 2,5 år. For ham betyder det meget at alle har det godt sammen.

”Vi kan alle sammen snakke med hinanden. Vi har det jo sjovt sammen. Selvfølgelig er arbejdet ikke altid sjovt, men der er en rigtig dejlig positiv energi herude. Folkene der kommer her, vil det gerne. Man kommer ikke bare for at få en sodavand eller øl. Det er med til at vi har det godt sammen. Når folk går op i det herude, så styrker det bare fællesskabet rigtig hurtig”

Casper er et af de yngre skud på stamme hos Aarhus United, men også det ældre segment er repræsenteret. Det giver en god diversitet, og det styrker båndet mellem mennesker, der normalt ikke ville mødes.

Finn på 71 år, har snart været en del af det stærke hold, i snart i 3 år. Han har været pensioneret i nogle år efterhånden, og for ham giver det meget mening, at bidrage til Aahus United. Den altafgørende pointe er dog, at stemningen er god

”Der er en rigtig god tone. Det er meget familiært, hvor alle er velkommende. Det har en stor betydning. Forestil dig at sammenholdet var dårligt, eller stemningen var negativ, ville man så komme tilbage? Selvfølgelig ikke! Nogle gange bruger vi 5-6 timer på at være i hallen. Ingen vil møde op, hvis vi ikke har det godt sammen. Og det er jo tydeligt at se, folk kommer gladelig tilbage.”

En anden ting som de begge griber fat i, er følelsen af at være en del af noget større. Nærheden med holdet og teamet omkring giver følelsen af, at man er værdsat. Casper fortæller:

”Vi ser jo noget godt håndbold, det er selvfølgelig et plus. Men jeg føler, at vi er en del af holdet. Vi kan snakke med pigerne, man kender træneren personligt. Under normale omstændigheder snakker vi meget med dem, og har før været med i bussen til udebane kampe. Jeg tror ikke det sker i ret mange klubber.”

Finn var ikke sen til at bakke op om betydningen af forholdet til holdet og bestyrelsen

”Vi føler vi er en del af holdet. Vi møder pigerne, de kommer og siger hej, giver en high-five, giver feedback på vores arbejde, ja selv bestyrelsen kommer og snakker med os. Det er noget der fortæller os, at vi gør en forskel. I bund og grund giver de udtryk for, at vores arbejde betyder noget for dem. Vi er værdsatte. Det giver også det kick man gerne vil have. Så det har et formål når vi bruger vores tid på det.”

Taknemligheden fra klubbens side er også til at tage og føle på. Til spørgsmålet om de frivilliges betydning, understreger bestyrelsesmedlem Claus Blem også den uvurderlige betydning som de frivillige har.

”Vi kunne ikke drive denne håndboldklub, uden de bruger deres tid hos os, som de gør. De er uvurderlige. Intet mindre. Jeg er taknemlig for det forhold vi har mellem spillerne, de frivillige og bestyrelsen. Det skal dog understreges, at det er båret af det forhold, de frivillige selv har bygget op. De er gode sammen. Der er et unikt sammenhold mellem de mennesker og det kan vi ikke værdsætte nok.

For at være frivillig her, skal der været noget glæde i det. Jeg er glad der er skabt et fællesskab, hvor folk kommer tilbage. Der skal gives en stor cadeau til dem, de er skyldige i, at alle trives omkring de frivillige”