fbpx

Mentaltræning kan optimere den enkelte spiller og holdets præstationer

Skrevet af Lasse Pedersen (27/05-2021)

Der findes mange fordomme om mentaltræning. Mange tror at det handler om terapi, traumer og psykiske lidelser, som skal behandles. Men sådan forholder det sig på ingen måde. Mentaltræning handler om langt mere om at optimere bl.a. topatleters præstationer, både til træning og kampe. Præstationer som f.eks. håndboldspiller omfatter såvel fysiske, taktiske og tekniske som mentale aspekter.

Siden marts har Camilla Goul Lybecker, som er kandidatstuderende i psykologi ved Aarhus Universitet, arbejdet sammen med Aarhus United, både igennem team-workshops og personlige forløb med to spillere. Camilla har været i praktikforløb hos Mind Your Talent, som er en aarhusiansk virksomhed, der tilbyder målrettede forløb indenfor sportspsykologi, mentaltræning og teamudvikling.

Igennem forløbet har der været fokus på træning af det mentale aspekter hos den enkelte spiller og udviklingen af hele teamet. For Camilla handlede det hurtigt om at nedbryde tabuet om, at det mentale er noget man arbejder på, når det går skidt. Tværtimod bør man i stedet arbejde med den mentale del, især når det går godt, for hele tiden at kunne blive bedre. Camilla formulerer det således:

”I al enkelthed handler det om at skabe mental styrke og en bæredygtig udvikling. Forstået på den måde, at de fleste kan presse sig selv til et vist punkt, men formår man ikke at skabe en balance mellem det professionelle og privatlivet, risikerer man at en af delene lider et knæk, hvilket kan påvirke præstationen. For at undgå det, trænes det mentale. Mentaltræning er ikke terapi, som mange fejlagtigt tro.

Det handler om det velfungerende menneske, som har drømme og ambitioner om hele tiden at blive bedre. Det mentale skal trænes og holdes vedlige. Selvom man vinder en håndboldkamp, træner man stadig sit hopskud til næste træning. Sådan fungerer mentaltræning også. Det handler om at forbedre sig, i alle aspekter, både til træning, kamp og uden for håndboldbanen

Bagspilleren Mathilde Neesgaard er ikke i tvivl om, at det har styrket holdet. Hun mener, at de mentale aspekter af håndboldspillet ofte bliver undervurderet eller overset.

“Jeg syntes at i vores situation, har det været med til at åbne en dialog mellem os spillere. Vi har fået sat ord, på nogle af de emner som kan være svære. Vi har fundet ud af at man aldrig står alene på vores hold. Alle har haft modstand, alle har prøvet at spille en dårlig kamp, men vi kommer altid igennem det sammen. Jeg syntes Mind Your Talent har hjulpet os til at blive endnu stærkere.

Vores kommunikation på holdet er blevet styrket. Udenfor banen har det rykket os tættere på hinanden som mennesker, da der blevet taget fat i nogle emner, som har styrket relationerne. Det giver også en bedre forståelse og kommunikation på banen, vi har fået mere tillid til hinanden, fordi vi har så stor fokus på at hjælpe og gøre holdkammeraterne bedre.

Jeg syntes det er ærgerligt, at mentaltræning ofte bliver sat i forbindelse med nogle personlige udfordringer eller svagheder, som derved gør det til et tabubelagt emne. For mig at se, er det en styrke, at arbejde med det mentale i et elitesportsmiljø. Vi går til styrketræning, for at blive fysisk stærkere. På samme måde har vi gået til mentaltræning, for at blive mentalt stærkere. Jeg syntes det har været godt for os som hold.

Jeg syntes at det er en stor styrke, både personligt og for hele holdet. Man kan træne nok så meget håndbold, men i sidste ende, så er det meget ofte det mentale, som afgør kampene. Det er en ny tilgang til træning, som ikke har været i Aarhus United tidligere. Det har været en god oplevelse at arbejde med Mind Your Talent. Det er kompetente folk, som har gjort oplevelsen spændende og relevant for os.”