fbpx

AARHUS UNITED fejrer 5-års fødselsdag

AARHUS UNITED  fylder rundt i dag, og det blev selvfølgelig fejret med manér og morgenkaffe hos DLA Piper på DOKK’en, hvor der blev kigget tilbage på fem fantastiske og hektiske år.

Uden at vide det skylder Aarhus som by således nogle ganske få mennesker en tak for, at vi stadig har et kvindeligt håndboldligahold i Aarhus. Genopstået af asken fra det gamle SK Håndbold er det i dag 5 år siden, AARHUS UNITED så dagens lys, hvor der allerede dengang skulle findes hurtige løsninger for at sikre holdets eksistens.

Et hold for hele byen
At det lykkedes skyldes ikke mindst advokat Jan Snogdal, da han på ganske kort tid samlede hold, licens og økonomi op, og stiftede AARHUS UNITED med en kreds af lokale folk, der som ham mente, at der selvfølgelig skulle være et kvindeligt ligahold i landets næststørste by. En by med en lang tradition for at spille håndbold, både mænd og kvinder, og 3500 pigespillere i JHF kreds 5. På den baggrund lykkedes det for første gang at etablere et fælles aarhusiansk elitehåndboldhold og i tilknytning til dét et hold for de bedste u19-spillere – så byens største pigetalenter har muligheden for en samlet ungdomsplatform tæt på elitemiljøet og sammen med deres kammerater. En del af motivationen var således at nytænke og udvikle det eksisterende talentarbejde i et bredt forankret samarbejde mellem de lokale håndboldklubber og byens øvrige aktører, så så mange piger som muligt søger og fastholdes i sporten – gennem kvalificerede træningsmiljøer og positive rollemodeller.

Aarhus er talenternes by
Den del er lykkes og i dag, 5 år efter, står klubben stadig, og det sportslige potentiale er stort. Klubben har hvert år kvalificeret sig til slutspillet og et enkelt år vundet bronze i pokalturneringen. I årets slutspil, som blev misset med et par mål, finder man en perlerække af tidligere United-spillere på flere tophold, og viser noget om klubbens særlige evne til at udvikle talenter og sende dem til større klubber. Det gælder bl.a. spillere som playmaker Helena Elver (Odense Håndbold) og playmaker Simone Pedersen (Herning-Ikast Håndbold), der sætter spillet på det danske landshold og har været toneangivende i håndboldligaen, men også spillere som Celine Lundbye (Nykøbing Falster Håndbold), Martina Thörn (Odense Håndbold), Julie Pontoppidan (Randers Håndbold) og Majbritt Toft Hansen har været gennem AARHUS UNITEDs talentudviklingsfabrik.

De lokale Aarhus-talenter har også en særlig plads hos AARHUS UNITED. Emma Mogensen har været med fra start siden SK Aarhus, og er i dag holdets kaptajn, og den unge playmaker Anna Berger Wierzba er på vej hjem fra Frankrig, hvor hun har spillet et par år i Toulon. Valget af Aarhus United er et klart tilvalg af Aarhus-muligheden for at blive klogere og af de venner, hun har spillet med på ungdomslandsholdet, herunder klubbens målmand Louise Bak Jensen, venstre fløj Sophia Snogdal og højre fløj Frederikke Hedegaard – der også har været håndboldveninder som børne- og ungdomsspillere i VRI og HEI.

Også spillere, der befinder sig i midten af deres karriere, får indfriet ambitioner og udfoldet deres fulde potentiale i AARHUS UNITED. Det er spillere som Mathilde Neesgaard et godt eksempel på: ligaens mest scorende spiller denne sæson og på Årets Hold i Bambusaligaen. Nykåret og villig til at udgøre et erfarent og stabilt fundament de næste tre år.

Lokalt projekt og gode håndboldoplevelser
Men hvorfor har I ikke vundet guld, spørger mange? Og hvorfor har I ingen landsholdsspillere? Svaret er, at det vigtigste for projektet er forankringen i Aarhus. Der er de penge, der er, og der er de frivillige, der er – og så får man det bedste ud af dét. Bukserne skal holde, og det er den sportslige ledelse med cheftræner Heine Eriksen i spidsen garant for. Lige så vigtig målsætning for klubben er det at skabe oplevelser omkring elitehåndbold i Aarhus, og derfor rangerer EAT UNITED LOCAL HEROES med 350 deltagere fra samarbejdsklubberne til spisning inden håndbold som et socialt fyrtårn. Det tager tid at samle hele byen om noget fælles, men AARHUS UNITED er godt på vej, og næste sæson bliver kvinderne endnu mere synlige i samarbejdsklubberne.

Herfra til slut et tillykke til fødselaren og en highfive til alle dem, der har givet en hånd med undervejs med viljen og troen på, at der selvfølgelig skal være et kvindeligt elitehåndboldhold i 2022 i Aarhus.